sâmbătă, 11 octombrie 2008

Muraturi la butoi

Ingredientele ce le-am folosit sunt aproximative.

La vremea aceea nu m-am gindit ca voi face un "Blog" pe tema asta, asa incit n-am luat notite exacte. Toamna viitoare voi fi mai exact.

Cantitatile sunt pentru 2 galeti de 23 litri de plastic fiecare, genul in care se vinde pe aici prin Montreal must pt. facut vin. Sunt excelente fiindca capacele se inchid foarte ermetic.

Asadar:

  • doua capatini mari de varza (cit o minge de fotball fiecare)
  • intre 40-60 ardei verzi
  • 1-2 capatini mici de varza rosie
  • 5-7 kg de castraveti, de preferinta cit mai subtiri
  • 3-4 capatini de conopida
  • 5-7 kg. de gogonele
  • o radacina de hrean, in jur de 400 gr.
  • morcovi 1-2 kg
  • telina radacina in jur de 2-300 gr
  • marar din ala lung de-un metru
  • boabe de mustar
  • boape piper
  • sare granule mari si fara iod

In aceasta reteta nu folosesc varza taiata in bucati (jumatati, sferturi, etc..) In loc de asta am folosit ardei umpluti cu varza tocata marunt.

Deci cele 2 capatini le-am razalit marunt si le-am depus direct intr-un cooler. Am adaugat un pumn sau doua de sare pentru ca varza sa se inmoie putin.

Intre timp am pregatit ardeii si iata rezultatul:



In legatura cu ardeii: mama zicea ca ardeii / gogosarii rosii nu stau bine la butoi, cica se-nmoie. Ardeii din poza nu prea se gasesc prin comert, eu i-am luat de la o ferma din apropiere. In loc de soiul acesta se pot folosi cu succes si ardei tip Cubanel (seamana cu Kapia, dar sunt verzi), pe care i-am incercat cu succes anul trecut.

In cooler-ul ramas gol se pot spala acum castravetii si gogonelele. Conopida se separa in bucati mici, morcovii se taie felii sau in lungime dupa preferinta, hreanul in lamele mici in jur de 5 mm grosime.

In galeti se pune pe fund citeva grengute de marar, hrean, telina si cite un strat de castraveti, gogonele, ardei, conopida, etc... Pe jumatate fiind plin, mai adaugi marar si hrean, telina. Varza rosie taiata in citeva bucati (sferturi, etc.) se pune printre celelalte legume.

La sfirsit se pun cam 5 linguri mari de boabe mustar la o galeata plus 2-3 linguri de boabe piper.

Se pregateste apa. Mama punea apa la fiert cu sarea, dupa aceea o racea si doar fiind calduta o punea peste legume pina se acopera complet. La 10 litri de apa se pune 400 gr de sare. Prin fierbere se pare ca sarea se dizolva si mai bine si nu risti sa se depuna pe fundul galetii.


Muraturile se tin cam doua zile fara capac la temperatura bucatariei. Este recomandat de pus ceva mai greu peste legume ca sa stea in zeama lor intre timp. Eu am pus o farfurie si peste ea o oala cu apa. In una din galeti am chiar lasat farfuria dupa ce am pus capacul si l-am mutat in garaj la racoare...


Ingedientele fiind aproximative, m-am trezit cu un surplus de castraveti, gogonele, varza rosie, etc.. Asa incit mi-am mai facut rost de inca o galeata, o varza si doua conopide. De data asta n-am mai pus ardei umpluti astfel incit am taiat varza in bucati (sferturi) si le-am amestecat cu celelalte in surplus....

Multumesc tuturor pentru comentariile voastre trimise prin e-mail. Am sa incerc sa public pe acest site toate opiniile voastre.In viitor le puteti face si voi in direct.



3 comentarii:

Tavi spunea...

Nu am facut muraturi de mult dar imaginile atasate imbie la "action".
O sa incerc, si cu siguranta o sa revin cu concluziile finale.

Anonim spunea...

O sa incerc reteta de muraturi la butoi cu gogonelele din "productia proprie". Cat descpre cealalta reteta, cred ca mai bine va facem o vizita sa o incercam :-)

Anonim spunea...

Ai avut o ideie excelenta sa pornesti un sit cu retetele lui Buni, mai ales cu pozele pe langa :) Te felicit tati !! Am sa incerc sa adaug si eu niste retete de la Buni.